Diş hekimliğinde ağız ve dişleri ilgilendiren hastalıkların ve patolojilerin tespit edilebilmesi için klinik muayene ile birlikte radyolojik muayene büyük öneme sahiptir.
Dişler ve çene - yüz kemiklerinin radyolojik olarak görüntülenmesi; görüntülerin değerlendirmesi dental radyolojinin alanına girmektedir.
Dental radyograflar ile diş sert dokularındaki restorasyonlar, çürükler, mevcut kanal tedavilerinin durumu, kök kanallarının anatomisi ve kök kanallarının durumu değerlendirilir. Çene ve yüz kemiklerinin şekilleri, hacmi, sinüs boşlukları ve diğer anatomik oluşumlar dental radyograflar sayesinde görüntülenir.
Dental volumetrik bilgisayarlı tomografiler günümüzde diş hekimliğinde çokça kullanılmaktadır. Dental tomografi görüntüleri ile 3 boyutlu olarak kemikler ve diğer anatomik oluşumlar değerlendirilir. Dental tomografi görüntülerine genellikle cerrahi alanda başvurulsa da endodonti (kanal tedavisi) alanında da tomografi görüntülerinden faydalanılabilmektedir.
Dental radyografiler teşhis ve tedavi planlamasında klinik muayene ile birlikte kullanılırlar.
Çene ve yüz kemiklerinin değerlendirilmesinde, dişlerin değerlendirilmesinde, kanal tedavisi esnasında kök kanallarının kontrol edilmesinde röntgenler kullanılırlar. Ortodontik tedavi uygulanacak hastalarda büyüme ve gelişmenin takibi için kullanılırlar. Baş boyun bölgesinde rastlanması muhtemel kistler ve kanserler rutin radyolojik muayeneler ile tespit edilebilmektedir.
Başlıca röntgen çeşitleridir.
Günümüzde radyolojik görüntüleme alanında sıklıkla dijital sistemler kullanılmaktadır. Dijital sistemler sayesinde röntgen görüntüleri hemen oluşmakta ve vakit kaybı yaşanmadan radyolojik değerlendirmeler yapılabilmektedir.
Dijital radyovizyografi (RVG) teknolojisinde ağız içi dijital sensör doğrudan bir bilgisayara bağlıdır. Periapikal ve bite wing röntgenler çekildiğinde görüntü hemen bilgisayar ekranına düşmektedir. Muayene ve tedavi esnasında alınan röntgenlerde RVG teknolojisi büyük zaman kazandırmaktadır.
Panoramik röntgen cihazlarında da günümüzde dijital sensörler kullanılmaktadır. Bu sayede dijital panoramik röntgen görüntüsü birkaç saniye içinde bilgisayar ekranına düşmektedir. Panoramik röntgen ile yüz bölgesinde bulunan sinüsler, baş – boyun bölgesi kemikleri, çene kemikleri, dişler tek görüntü üzerinden değerlendirilebilmektedir.
Dental tomografi cihazları günümüzde çok gelişmiştir. Panoramik röntgen cihazında olduğu gibi hasta ayakta konumlandırılır ve 15 saniye kadar kısa bir sürede tüm çene dental tomografi çekilir.
Ağız içinde göz ile görülemeyen durumlar röntgen filmleri ile görülebilmektedir. Örneğin bir probleme neden olabilecek birden fazla şüpheli diş varlığında alınan röntgen filmi ile problemin kaynağı olan diş tespit edilebilmektedir.
Kemik anatomisi, sinüsler, diş köklerinin anatomisi önceden görülerek tedavi buna göre planlanmaktadır.
Baş boyun bölgesinde rastlanması muhtemel kistler ve kanserler rutin radyolojik muayeneler ile tespit edilebilmektedir.
Kliniğimizde panoramik röntgen ücreti muayene ücreti ile birlikte alınmaktadır. Muayene ve tedavi esnasında alınan periapikal ve bite wing filmlerinden ekstra ücret alınmamaktadır.
Muayene ücretimizi öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
© All Rights Reserved - 2024