Pedodonti nedir?

Pedodonti Nedir?

Pedodonti, bebeklikten itibaren 14 yaşa kadar olan dönemi kapsayan diş hekimliği dalıdır. Süt dişlerinin ve daimi dişlerin sağlıklı olarak korunması amaçlanır. Kalıtsal etkenler, çürük ve travma gibi etkenler sonucu oluşan problemlerin önlenmesi ve giderilmesi amaçlanırken aynı zamanda diş hekimi korkusunun da aşılması hedeflenir.

Pedodontide Hangi Tedaviler Uygulanır?

Pedodonti denildiğinde ilk akla gelen süt dişleri olsa da pedodonti hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin sağlığı ile ilgilenir.

Süt dişi dolguları, amputasyon tedavileri, süt dişi kanal tedavileri, süt dişi çekimleri, hareketli ve sabit yer tutucular, flor uygulamaları, fissür örtücü tedavileri, detertraj ve politür süt dişlerine uygulanan tedavilerdir.

Çocukluk döneminde daimi dişlere uygulanan tedaviler; cvek amputasyonu, rejeneratif kök kanal tedavileri, kanal tedavileri, açık apeksli dişlerde kök kanal tedavileri, dolgular, fissür örtücüler, detertraj ve politür, flor uygulamaları başlıca tedavilerdir.

Süt dişi dolguları, çürük diş dokusu temizlendikten sonra oluşan kavitenin dolgu materyalleri ile doldurulması işlemidir.

Amputasyon tedavisi, derin çürüğü olan süt dişlerinde pulpa dokusunun bir kısmının çıkartılıp; enfekte olmamış olan pulpa dokusunun bırakılarak biyouyumlu bir materyalle örtüldüğü tedavidir.

Süt dişi kanal tedavisi daimi dişlere uygulanan kanal tedavisine benzer şekilde kök kanallarının temizlendiği tedavidir. Anestezi işleminden sonra dişte bulunan çürük doku temizlenir. Çürük dokunun temizlenmesinden sonra pulpa odasına ve kök kanal sistemine giriş yapılır. Daimi dişlere uygulanan kanal tedavisinden farkı kanalların doldurulma şeklindedir. Kök kanalları diş köklerinin fizyolojik rezorpsiyonu (erimesi) ile birlikte rezorbe olabilen bir materyal ile doldurulur. Kanal tedavisi uygulanan süt dişi normal zamanında düşer.

Süt dişi çekimi restore edilemeyecek kadar fazla harabiyeti olan, kanal tedavisi ile sonuç alınamayan ya da düşme zamanı gelmiş ancak düşmemiş olan süt dişlerinin çekilmesi tedavisidir.

Yer tutucu, normal düşme zamanından önce çekilmesi gereken süt dişlerinin çekimini takiben yapılan bir işlemidir. Kaybedilen süt dişinin yerine yer tutucu yapılmadığı takdirde dişlerin fizyolojik hareketleri sonucu çekim bölgesi daralır. Bu daralma neticesinde sürme zamanı geldiğinde daimi dişin sürmemesi ya da yanlış pozisyonda sürmesi gibi sorunlarla karşılaşılır. Bu problemlerin önüne geçebilmek için sabit ya da hareketli yer tutucu apareyler yapılır.

Flor uygulamalarıflor jelleri ya da flor vernikleri ile diş yüzeyine flor uygulanarak diş minesinin çürüğe karşı direnci artırılır.

Süt dişlerinde fissür örtücü tedavisi, sıklıkla dişlerin çiğneme yüzeyinde ya da palatinal yüzeyinde bulunan; çürümeye müsait derin pit ve fissürlerin fissür örtücü dolgular ile doldurularak temizlenebilen alanlar haline getirilmesini sağlayan tedavidir. Bu tedavi ile çürük oluşmadan engellenmeye çalışılır.

Detertraj ve politür; dişler üzerinde oluşan eklentilerin, diş taşı ve lekelerin temizlenmesi ve diş yüzeyinin özel polisaj patları ile parlatılması işlemidir.

Cvek ampuatasyonu; travma sonucu kırılan daimi dişlerde kökler zarar görmemiş ancak pulpa dokusu ağız ortamına açılmışsa uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide pulpa dokusunun ağız ortamına açılmış olan 1-2 mm’lik kısmı çıkarılır ve biyouyumlu bir materyal ile örtülür. Ardından diş takip edilir. Bu tedavide amaç genç daimi dişin normal kök gelişimini sürdürmesi ve canlı kalmasıdır.

Rejeneratif kök kanal tedavileri, çürük ya da başka bir sebeple canlılığını yitirmiş olan ve henüz kök gelişimi tamamlanmamış olan genç daimi dişlerde uygulanan tedavilerdir. Bu tedaviler ile genç daimi dişlerde yeniden pulpa dokusu oluşması ya da kök ucunda sert doku oluşumu sağlanarak dişlerin kök uçlarının kapanması hedeflenir.

Kanal tedavisi, çürük travma gibi sebeplerle zarar görmüş olan pulpa dokusunun kimyasal ve mekanik yöntemlerle çıkartılıp kök kanal sisteminin dezenfekte edildiği tedavidir. Kanal tedavisi sonrasında diş artık canlı değildir ancak fonksiyonunu yerine getirmeye devam eder.

Açık apeksli dişlerde kanal tedavisinin normal kanal tedavisinden farkı dişin henüz kök gelişimini tamamlamamış olmasıdır. Kök gelişimini tamamlamamış olan dişte kök uçları çok geniştir ve normal yöntemler ile kök ucunun tam olarak sızdırmaz bir şekilde tıkanması mümkün değildir. Kök ucu sızdırmaz bir şekilde tıkanamaz ise kanal tedavisinin başarısız olma ihtimali yüksektir. Bu sebeple kök uçları biyouyumlu bir materyal ile tıkanıp ardından normal şekilde kanal dolumu işlemi yapılır.

Daimi diş dolguları, çürük diş dokusu temizlendikten sonra oluşan kavitenin dolgu materyalleri ile doldurulması işlemidir. 

Daimi dişlerde fissür örtücü tedavisi, sıklıkla dişlerin çiğneme yüzeyinde ya da palatinal yüzeyinde bulunan; çürümeye müsait derin pit ve fissürlerin fissür örtücü dolgular ile doldurularak temizlenebilen alanlar haline getirilmesini sağlayan tedavidir. Bu tedavi ile çürük oluşmadan engellenmeye çalışılır.

Pedodontide hangi tedaviler uygulanır?

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri çocuğun büyüme ve gelişiminin en hızlı olduğu, sosyal çevresi ile iletişim kurup karakterinin ve özgüveninin şekillendiği dönemde ona eşlik etmektedir.

Süt dişleri bireyin sağlıklı bir şekilde çiğneyerek beslenmesini sağlar.

Süt dişleri konuşurken harflerin ve seslerin oluşmasını sağlar. Harflerin ve kelimelerin doğru telaffuz edilmesi bireyin özgüveninin oluşmasında büyük öneme sahiptir.

Süt dişleri zamanı geldiğinde sürecek olan daimi dişlerin yerini koruyan doğal yer tutuculardır. Süt dişlerinin erken zamanda çekilmesi halinde daimi dişlerin sürmesi ile ilgili problemler oluşabilir.

Süt dişleri çocuğun görünümünü etkiler. Dişleri çürük olan bir çocuk diğer çocuklar tarafından hor görülebilir.

Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Koruyucu uygulamalar fissür örtücü uygulamaları, flor uygulamaları, yer tutucu uygulamaları, büyüme ve gelişimi yönlendiren apareylerin uygulanmasıdır.

Fissür örtücü, sıklıkla dişlerin çiğneme yüzeyinde ya da palatinal yüzeyinde bulunan; çürümeye müsait derin pit ve fissürlerin fissür örtücü dolgular ile doldurularak temizlenebilen alanlar haline getirilmesini sağlayan tedavidir. Bu tedavi ile çürük oluşmadan engellenmeye çalışılır.

Flor uygulamalarıflor jelleri ya da flor vernikleri ile diş yüzeyine flor uygulanarak diş minesinin çürüğe karşı direnci artırılır.

Yer tutucu, normal düşme zamanından önce çekilmesi gereken süt dişlerinin çekimini takiben yapılan bir işlemidir. Kaybedilen süt dişinin yerine yer tutucu yapılmadığı takdirde dişlerin fizyolojik hareketleri sonucu çekim bölgesi daralır. Bu daralma neticesinde sürme zamanı geldiğinde daimi dişin sürememesi ya da yanlış pozisyonda sürmesi gibi sorunlarla karşılaşılır. Bu problemlerin önüne geçebilmek için sabit ya da hareketli yer tutucu apareyler yapılır.

Büyüme ve gelişimi yönlendiren apareyler ile çocukluk döneminde tespit edilen iskeletsel gelişim bozuklukları giderilmeye çalışılıyor. Bu sayede ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak olan ortodontik tedavi (tel tedavisi) ihtiyacı ortadan kaldırılır ya da azaltılır.

Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

Dişler oluşum aşamasında loblar halinde büyüyerek kaynaşırlar. Bu loblar kaynaşırken bazen sığ bazen derin çukurlar meydana gelir. Bu derin çukurlara pit ve fissür adı verilir. Pit ve fissürler dar ve derin yapıda oldukları için bakterilerin ve plağın yerleşmesine elverişli alanlar meydana getirir. Dişler fırçalansa dahi bu alanların tam olarak temizlenmesi mümkün olmaz.

Fissür örtücü uygulaması ile bu derin alanlar dişlerde oyuk açılmasına gerek olmadan doldurularak temizlenebilir hale getirilir. Bu sayede dişlerde çürük gelişme ihtimali azaltılmış olur.

Flor Uygulaması Nedir?

Flor uygulaması ile diş minesinin yapısına flor nüfuz etmesi sağlanır. Yapısına flor nüfuz eden diş minesi normal diş minesine göre çürüğe karşı daha dirençlidir.

Flor vernikleri ile diş yüzeyine ince bir katman halinde flor sürülür.

Diğer uygulama şeklinde ise özel kaşıklara yerleştirilen flor jelleri bir süre ağızda tutularak dişler ile etkileşime girer.

Çocuklarda Diş Sürerken Görülen Belirtiler Nelerdir?

Diş etinde kabarıklıklar, kırmızılaşma, kaşıntı görülür. Diş sürme esnasında diş etini yararak çıktığı için sürme ağrısı görülür.

Dişler fırçalanmaya ilk ne zaman başlanmalıdır?

Dişleri Fırçalamaya İlk Ne Zaman Başlanmalıdır?

Ağızda dişler görünmeye başladığında dişler fırçalanmaya başlanmalıdır. Çocuğun henüz kendisi dişini fırçalayamadığı dönemde ebeveynleri parmak fırçaları ile ya da bir gazlı bez ile dişlerin üzerini temizlenmelidir.

Çocuklar ebeveynlerine özenip onları taklit edeceği için birlikte diş fırçalama aktiviteleri yapılması çocukların dişlerini fırçalama alışkanlığı kazanması açısından oldukça faydalıdır.

Çocuklarda Diş Çürümesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Dişlerde çürük görüldüğünde yapılması gereken hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Diş çürüğü oluştuktan sonra temizlenip restore edilmezse ilerlemeye devam eder. Vakit geçtikçe restore edilmesi zorlaşır ve imkansız hale geldiğinde dişin çekilmesi gerekir. Düzenli diş hekimi muayenesi ağız ve diş sağlığının korunması için çok önemlidir.

Pedodonti Tedavi Fiyatları nedir?

Kliniğimizde uygulanan pedodonti tedavileri fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.