Dişler, dişleri destekleyen alveol kemiği ve diş etlerinin sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Periodontal hastalıklar plağa bağlı ve plaktan bağımsız periodontal hastalıklar olarak iki grupta incelenirler.
Plağa bağlı periodontal hastalıklarda etken mikrobiyal dental plaktır. Diş fırçası ile uzaklaştırılmayan ve ağız içi sıvılar ile birlikte kireçlenerek dişler üzerine yapışan mikrobiyal dental plak zaman içerisinde periodontal hastalık oluşturur.
Plağa bağlı periodontal hastalıkların ilki gingivitistir. Plak uzaklaştırılmadığı takdirde 2-3 gün kadar kısa bir sürede diş etlerinde kızarıklık ve ödem ile başlayan ve devamında diş etlerinde kanamaların da görülebildiği bir hastalıktır. Dişler fırçalanıp plak uzaklaştırıldığında diş etleri tekrar sağlıklı durumuna dönecektir.
Uzun süre fırçalanmadığında ya da etkili bir diş fırçalama yapılmadığında mikrobiyal dental plak kalsifiye olur ve dişler üzerinde diş taşlarını oluşturmaya başlar. Diş taşlarının oluşması gingivitis tablosunun daha da şiddetlenmesine neden olur. Geç kalınmadan diş hekimi tarafından diş taşları temizlenip politür yapıldığında tablo hızlıca düzelecektir.
Gingivitis kendi içinde hamilelik dönemi gingivitisi, ağız solunumuna bağlı gingivitis gibi çeşitli alt başlıklara ayrılmaktadır.
Ağız hijyeninin eksikliği uzun süre devam ettiğinde diş taşlarının miktarı da artar. Diş etlerinde oluşan enflamasyon kronik bir seyir alır ve buna kemik kaybı ve diş eti çekilmesi eşlik eder. Bu tabloya kronik periodontitis ismi verilmektedir.
Yine plağa bağlı olan ancak bireyin vücut savunmasının verdiği cevabın hastalığın seyrini ciddi miktarda etkilediği bir hastalıktır. Agresif periodontitiste plak miktarı çok fazla olmasa da vücut savunması bu plağa çok şiddetli bir cevap verir ve hızlı seyreden kemik kayıpları oluşur. Tedavisi geciktirilirse çok sayıda diş kaybının yaşandığı bir hastalıktır.
Plaktan bağımsız periodontal hastalıklar diş etleri başta olmak üzere periodontal dokuları ilgilendiren ancak sebebi dental plak olmayan hastalıklardır.
Travmatik, yabancı madde reaksiyonları, viral kaynaklı, bakteriyel kaynaklı, mantar kaynaklı gibi farklı etkenlerden kaynaklanan periodontal hastalıklardır.
Diş etlerinde kızarıklık, ödem ve kanama plağa bağlı periodontal hastalıkların başlıca belirtisidir. Bu bulgular görüldüğünde diş fırçalama ihmal edilmemeli ve en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş eti hastalıklarının başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Ağız hijyenine özen gösterilmemesi, diş fırçalamanın ihmal edilmesi, hatalı diş fırçalama gibi sebeplerle dişler üzerinde biriken mikrobiyal dental plak ve dental plağın kalsifiye olması sonucu oluşan diş taşları diş eti hastalıklarının başlıca nedenidir.
Dental plak haricinde yabancı madde reaksiyonları, bakteri, mantar ve virüs enfeksiyonları, kimyasal yanıklar gibi etkenler de diş eti hastalıklarına neden olmaktadır.
Diş etlerinde kızarıklık, kanama ve ödem diş eti hastalıklarının teşhisinde ilk basamaktır. Sondlama ile dişlerin çevresinden cep ölçümü yapılır. 3 mm’den derin cepler aktif bir periodontal hastalık varlığını gösterir. Sondlama esnasında diş etlerinde kanama olması da diş eti hastalığı varlığını gösterir.
Periodontal tedavilerde ilk aşama hastalık etkeninin ortadan kaldırılmasıdır. Periodontal hastalıklarda en önemli etken dişler üzerinde bulunan eklentilerdir. Eklentiler plak, diş taşları ve lekelerdir. Eklentiler içerisinde bulunan mikroorganizmalar ve periodontal dokuların bu eklentilere verdiği cevap periodontal hastalığın temelini oluşturur.
İlk aşamada diş taşları sonic ya da ultrasonic titreşimler oluşturan aletlerle ya da özel el aletleri ile dişler üzerinden uzaklaştırılır. Diş taşları temizlendikten sonra özel politür patları ile diş yüzeyleri parlatılır ve temizlenir.
İleri düzeyde bir periodontal hastalık varsa kök yüzey düzleştirmesi işlemi yapılır. Bu işlem için cerrahi olarak diş etleri açılır ve dişlerin kök yüzeyleri temizlenir.
İleri düzeyde kemik kaybı olan durumlarda uygunsa kemik grefti uygulanarak kaybedilen kemiğin geri kazanılması mümkün olabilmektedir.
Diş taşı dişler üzerinde biriken plağın tükürük ve ağız içi sıvılarla etkileşime girmesi sonucu kalsifiye olarak dişler üzerine çökelmesi sonucu oluşan zararlı eklentilerdir. Diş taşı oluştuktan sonra ancak özel aletler ile temizlenebilir. Altı ayda bir ya da yılda bir diş taşı oluşumunun hızına göre düzenli olarak temizlenmelidir. Bu sayede hem diş taşı temizliği işlemi daha kolay hale gelir hem de diş eti hastalıklarının önlenmesi sağlanır.
Periodontal hastalıklar sonucunda dişleri destekleyen periodontal dokularda kayıp yaşanır. Bu kayıpların en sık nedeni plak ve diş taşlarıdır. Dişi destekleyen kemik seviyesi azaldığında bunu diş etleri de takip eder ve sonuçta diş eti çekilmesi dediğimiz durum meydana gelir.
Diş eti çekilmesinin bir başka nedeni de hatalı diş fırçalamaktır. Diş etini travma edecek şekilde dişler fırçalanırsa diş etlerinde çekilmeler görülür.
Diş etinin çekilmesi ile estetik problemler meydana gelir. Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin kök yüzeyleri açığa çıktığı için soğuk-sıcak hassasiyeti görülür.
Diş eti çekilmesinin durumuna göre diş eti greftleri kullanılarak diş eti çekilmesinin cerrahi olarak tedavi edilmesi mümkündür.
Diş etinde kanama olması diş etlerinde iltihap olduğunu gösterir. Bunun en sık nedeni plak ve diş taşlarıdır. Diş taşı temizliği işlemi yapıldığında diş etlerindeki kanama problemi birkaç gün içerisinde geçmektedir.
Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalanması çok önemlidir.
Fırça diş fırçalamadan önce ıslatılmamalıdır. Bir nohuttan daha küçük miktarda diş macunu diş fırçası üzerine konulur. Macun dişler üzerine yayıldıktan sonra tercihen arka dişlerden başlanarak fırçalanır. Diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ile dişlerin dış yüzeyleri fırçalanır. Her dişin üzerinden en az 5 kere geçilmelidir ki yüzey yeterince temizlenebilsin. Dış yüzeyler fırçalandıktan sonra iç yüzeylere geçilir ve iç yüzeyler de aynı şekilde diş etinden dişe doğru olacak şekilde fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırçanın daha iyi erişmesi için dik şekilde tutularak fırçalanır. Son olarak çiğneme yüzeyleri de fırçalanarak diş fırçalama işlemi tamamlanır. Dişler fırçalandıktan sonra fazla bastırılmadan dilin üzeri ve yanaklar da fırçalanırsa ağız kokusu ciddi anlamda azaltılmış olur.
Periodontoloji tedavi fiyatlarımızı öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
© All Rights Reserved - 2024