Kanal tedavisi nedir?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişlerin kök kanal sisteminin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve kök dolgusu materyalleri ile doldurulması işlemidir. Kök kanal sistemi içerisinde dişi besleyen kan damarları ve sinir paketi bulunur. Bu kök kanalları düz bir boru şeklinde değil, dallanmalar gösterebilen ve farklı şekiller gösterebilen bir yapıdır. Farklı anatomik özellikler gösterebilmesi her hastanın her dişini birbirinden farklı kılar. 

Kuafaj Tedavisi Nedir?

Kuafaj tedavisi diş çürüğünün çok ilerlediği ancak henüz pulpanın enfekte olmadığı durumlarda uygulanan tedavidir. İndirekt ve direkt kuafaj olarak ayrılır. 

İndirekt kuafaj tedavisinde pulpa açılmamıştır ancak çok yaklaşıldığı için restorasyon materyallerinin diş pulpasını etkilememesi için ve dişin kendini tamir etme özelliğinin teşvik edilmesi için dolgunun altına kuafaj materyalleri uygulanır. 

Direkt kuafaj tedavisinde ise pulpa açılmış ancak bulgular pulpanın henüz enfekte olmadığını gösteriyorsa uygulanır. Pulpa dokusunun üzerine direkt kuafaj materyali yerleştirilir ve dolgu tamamlanır. 

Kuafaj tedavisinden sonra hafif ağrı, soğuk – sıcak hassasiyeti görülebilir. 

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi yapılmasının en sık nedeni dişte oluşan çürüğün ilerleyerek dişin pulpa kısmına ulaşması ve pulpayı enfekte etmesidir. Bir diğer neden travma (darbe) sebebiyle dişin kırılması ve pulpa dokusunun açığa çıkmasıdır. Bu durumda da pulpa ağız ortamına açıldığı için enfekte olacak ve tedavi gerekecektir. 

Dişe kron ve köprü protezi uygulanacağında dişin pozisyonu; eğriliği, uzamış olması gibi nedenlerle kesim yapıldığında pulpanın açılması ya da etkilenmesi durumu oluşacak olursa yine kanal tedavisi yapılması gerekir. 

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Kanal tedavisi yapılırken önce dişe anestezi yapılır böylelikle ağrı ve acı hissetmeden tedavinizin yapılması sağlanır. Anesteziden sonra çürük dokular temizlenir ardından pulpa odasına ve kök kanal sistemine giriş yapılır. Kanal eğesi ismi verilen aletlerle pulpa dokusu mekanik olarak çıkartılır. Dezenfekte edici ve doku çözücü özelliğe sahip solüsyonlarla da kimyasal olarak yıkama ve temizleme işlemi yapılır. Kök kanal sistemi içerisindeki dallanmaların ve gözeneklerin yeterince temizlenebilmesi için bir miktar daha mekanik temizlik yapılarak içeride enfekte doku kalmadığından emin olunur. 

Kanal tedavisi yapılırken kök kanalları uç kısmına kadar temizlenmeli ve doldurulmalıdır. Eğer kök ucuna kadar temizlenemezse içeride kalan enfekte dokular ve mikroorganizmalar sebebiyle enfeksiyon iyileşmeyecek ve tedavi başarısız olacaktır. 

Kanal Tedavisi Yenileme Nedir?

Daha önce yapılmış bir kanal tedavisi başarısız olmuşsa ya da dişin restorasyonu sızdırmış ve kök kanalları tekrardan enfekte olmuşsa kanal tedavisinin yenilenmesi gerekir. 

Kanal tedavisi yenileme işlemi ilk kez kanal tedavisi yapılmasına göre daha zor bir işlemdir. Eski kanal tedavisi özel kanal eğeleri ve solüsyonlar kullanılarak sökülür ve kök uçlarına kadar temizlenir. Bulunamamış kanallar varsa bulunur ve temizlenir. Kanal tedavisi yenileme işleminin daha zor olmasının bir diğer sebebi de ortama hâkim olan mikroorganizmaların daha inatçı bir yapıya sahip olmasıdır. 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal tedavisinden sonra ağrı olabilir ya da olmayabilir. Kanal tedavisi genellikle derin diş çürüklerinde yapılsa da diş çürüğü sonrasında enfeksiyonun derecesi, hâkim olan bakterilerin çeşitliliği, kök kanal anatomisin kompleksliği, kişinin vücut savunmasının vereceği cevap gibi faktörlere bağlı olarak ağrı olup olmaması ve ağrının seviyesi değişiklik gösterir. 

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Kanal tedavisinden sonra dişinizin durumuna göre ve vücut savunmanızın vereceği cevaba göre bazen ağrı olabilmektedir. Şiddetli bir ağrı değilse normal kabul edilir ve birkaç gün içinde azalarak geçer. Eğer şiddetli ağrınız olursa hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Gerekli görülürse kanal tedavisi pansumanı yapılarak ağrıda azalma sağlanabilir. 
  • Hafif-orta düzeyde ağrınız varsa hekiminizin reçete ettiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. 
  • Tedavinizin antibiyotik ilaçlarla desteklenmesi gerekli görülmüşse ilaçlarınızı belirtilen zaman aralıklarında dozunu yarıda bırakmadan kullanmalısınız. 
  • Kanal tedavisi tek seansta yapılabileceği gibi 2-3 hatta daha fazla seans sürebilir. Bu durum dişinizdeki enfeksiyonun derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer tedaviniz tek seansta bitirilmediyse geçici dolgu yapılır. Geçici dolgu dişin yapısını yeterince destekleyemeyeceği için seans arası dönemde dişinizi kullanırken kırılmaması için dikkat etmelisiniz. 
  • Seans aralarında dişinizi fırçalamanızın bir mahzuru yoktur. 
  • Aşırı çürük sebebiyle dişinizde fazla madde kaybı olmuşsa diş hekiminiz dişinizin kronlanması (kaplanması) gerektiğini size belirtecektir. Dişin yapısal bütünlüğünün korunması için bu gereklidir. Aksi halde ilerleyen zamanlarda dişte ve dolguda kırılmalar görülebilmektedir. 
Kanal tedavisi fiyatları

Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Kanal tedavisi yapılan bir diş sağlam ve tedavi görmemiş bir dişe göre elbette daha zayıf olacaktır ancak bu ömrünün kısa olduğu anlamına gelmez. Ağız hijyeninize dikkat eder ve düzenli diş hekimi kontrolü yaptırırsanız tedavi edilen dişinizi 40  yıl kullanabilirsiniz. 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişlerin kanal anatomileri farklılık gösterdiğinden herkes için ve her diş için bir tedavi süresi vermek pek mümkün değildir. Ön dişler gibi genellikle 1-2 kanal görülen dişler toplamda 1 – 1.5 saat gibi sürelerde tedavi edilir. Azı dişleri ise genellikle 3-4-5 kanala sahiptir ve tedavisi daha uzun sürmektedir. Azı dişleri için de 1.5-2.5 saat gibi ortalama bir tedavi süresi öngörebiliriz. 

Kanal Tedavisi Fiyatları

Türkiye Diş Hekimleri Birliğinin rehber fiyat listesinde kanal tedavisi (dolgu hariç) fiyatları KDV dahil 690 TL ve 1365 TL arasındadır. 

Kliniğimizde uygulanan kanal tedavisi ücretleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.