Dental İmplant Nedir?

Dental implantlar titanyum alaşımından imal edilmiş, çene kemiğinde açılan yuvalara yerleştirilen yapay diş kökleridir. Günümüzde kullanılan dental implantların bilimsel temelleri 1955 yılına dayanmaktadır. Yapılan çalışmalar titanyum metalinin vücutla uyumlu olduğunu ve kemik hücreleri ile sarılarak kaynaştığını ortaya koymuştur. 

Dental implantlar hiç dişi olmayan hastalara sabit ve konforlu bir şekilde diş protezi kullanma imkanı sağladığı için tercih edilirler. Ancak dental implantlar sadece hiç dişi olmayan hastalara uygulanan bir tedavi değildir. Tek diş eksikliği ya da çoklu diş eksikliklerinde de çokça kullanılırlar ve hastanın kendi dişlerine bir işlem yapmak gerekmeden yeni dişlerine kavuşması sağlanır. 

Diş implantı Kimlere Yapılabilir?

Diş implantı diş eksikliği olan ve kontrolsüz bir sistemik hastalığı olmayan herkese yapılabilir! Bunun tek istisnası henüz büyüme gelişimi tamamlanmamış olan çocuklardır. 

Kontrolsüz sistemik hastalıklar nelerdir? Bunların başında diyabet gelir. Eğer kan şekeri düzeyi belirli sınırlar içinde tutulamıyorsa implant tedavisi uygulanamaz. Düzenli olarak ilaçlarını kullanan ve kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmış hastalara dental implant tedavisi uygulanabilir. 

Kontrolsüz hipertansiyon/hipotansiyon durumlarında da hastanın tansiyonu düzenlenmelidir. Bu hastalarda da doktoru ile konsülte edildikten sonra uygun görülürse gerekli önlemler alınarak implant tedavisi uygulanabilir. 

Bağışıklık sisteminin baskılandığı (İmmünsüpresyon) durumlarında, radyoterapi, kemoterapi görmüş hastalarda da doktoru ile konsülte edilerek ameliyata uygunluğuna karar verilir. 

Diş İmplant Tedavisi Sürecinde Neler Yapılır? İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

  • Gerekli klinik ve radyolojik muayene yapılıp planlama yapıldıktan sonra tedaviye başlanır.
  • Diş kliniği ortamında lokal anestezi ile işleme başlanır. Sadece çene kemiğinde işlem yapılacak bölgeye anestezi yapılır. Lokal anestezi sonrasında ağrı ve acı duyulmaz.
  • Diş eti uygun şekilde açılıp, kullanılacak olan implant’a uygun frezler ile çene kemiğinde implant yerleşimi için yuvalar hazırlanır.
  • Planlanan uzunluk ve çaptaki implant hazırlanan yuvaya steril bir şekilde yerleştirilir.
  • İmplantın kemiğe ne kadar iyi sıkıştığına bağlı olarak implantın üzeri kapatılır ya da diş eti şekillendirme parçası takılır.
  • Açılan diş eti dikiş atılarak kapatılır. 7-10 gün sonra dikişler alınır.
  • 2-3 aylık bir süre implantların kaynaşması için beklenir.
  • İyileşme sürecinin sonunda ölçüler alınır ve protez yapımı aşamasına geçilir. Protez aşaması ortalama 10-14 gün sürer.
  • Dişlerde ve kemik ve diş etindeki değişimlere göre farklı protez seçenekleri tercih edilerek hastaya doğal bir görünüm sunulur.
  • İmplant tedavisi ortalama 3 ay kadar sürer. Farklı tekniklerin kullanılması ve yumuşak ve sert dokuların durumu gibi değişkenlere bağlı olarak bu süre kısalabilir ve uzayabilir.

Dental implant cerrahisi temel olarak bu şekildedir ancak gelişen teknoloji ve teknikler ile birlikte farklı yöntemler oluşturulmuştur. Bunlardan bazıları; diş etinin kesilmesini gerektirmeden implant cerrahisinin yapılması, implantlar için kaynaşma süresinin beklenmeden hemen protez yapılması, diş çekimi yapıldıktan sonra hemen implantların yerleştirilmesi gibi uygulamalardır. Kabul görmüş bu uygulamalar her hastada ve her vakada kullanılabilen teknikler değildir, uygunluğuna diş hekiminiz karar verecektir. 

İmplant tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İşlemden sonra konulan tamponlar hekiminizin belirttiği süre boyunca ısırır şekilde yerinde tutulmalıdır. Tamponlar kanama kontrolü için çok önemlidir.
  • Hekiminiz gerekli görürse işlem bölgesine dışarıdan soğuk kompres yapmanızı söyleyecektir. Size verilen soğuk jelleri işlem sahasına 5 dk tutup çekerek söylenen süre kadar kullanmalısınız. Bu uygulama işlem sonrası oluşacak şişliğin en az seviyede olmasını sağlar.
  • İşlemden sonra yara bölgelerinden sızıntı şeklinde hafif bir kanama olacaktır. Hafif kanama normal bir durumdur ve 2 - 3 gün kadar sürebilir. Mümkün olduğunca tükürülmemeye çalışılmalıdır. Tükürmek gerektiğinde ise vakumlamadan hafifçe ağızda biriken kan tükürülebilir.
  • Eğer sigara kullanılıyorsa ilk 48 saat sigara içilmemelidir. Sigara ağız içindeki kan dolaşımını da bozduğu için iyileşme için gerekli kan hücrelerinin bölgeye gelmesini engeller ve iyileşme süreci bozulur. Bunun sonucunda enfeksiyonlar ve şiddetli ağrı görülür.
  • Yara bölgesi temiz tutulmaya özen gösterilmelidir.
  • 7-10 gün sonra dikişlerin alınması gereklidir.
  • Dikişler ve işlem sahası çekiştirilmemelidir. Bu dikişlerin kopmasına neden olabilir.
  • Sinüs lifting işlemi yapılmışsa verilen ilaçlar kullanılmalı, sümkürülmemeli, hapşırırken tutulmaya çalışılmamalıdır.
  • Cerrahi işlemden sonra yumuşak gıdalar tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Çok soğuk ve çok sıcak gıdalar kanamayı artırabileceğinden bunları tüketmekten uzak durulmalıdır.
  • İşlem sonrasında şişlik ve hafif ağrı olması beklenen bir durumdur. Hekiminizin reçete ettiği ilaçlar ile bu süreci rahatlıkla atlatmanız sağlanır.

Diş İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Diş implantları yiv yapısına göre agresif ve pasif olarak, yüzey özelliklerine göre pürüzlü, sla, machined gibi farklı çeşitlere ayrılır. Konik bağlantılı, eksternal bağlantılı çeşitleri;  kemik seviyesi, doku seviyesi gibi ayrımları bulunur. Hangi implant türünün kullanılacağına hekiminiz karar vermelidir. 

Tek Diş İmplant Nedir? H3 

Temel prosedürlerde herhangi bir farklılık yoktur. Tek diş implant uygulamaları köprü protezlere iyi bir alternatiftir. Tek diş eksikliğinde köprü tedavisi ile eksik dişin önündeki ve arkasındaki dişler kesilip bu dişlere bağlanan kaplamalar ile diş eksikliği giderilir. İmplant tedavisi uygulandığında ise diğer dişlere işlem yapılması gerekmez. Eksik olan dişin yerine konulan implant ve üzerine yapılan tek porselen diş ile diş eksikliği giderilir. 

Diş implantının avantajları nelerdir?

Diş İmplantının Avantajları Nelerdir? 

  • Vücutta kullanılmayan organlar geriler. Bir diş çekildikten sonra köprü ya da hareketli protez ile bu eksiklik giderildiğinde çene kemiği küçülür. İmplant uygulandığında ise kemik hacmi korunmuş olur.
  • Köprü protezlerinde eksik dişin önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilmesi gerekirken implant tedavisinde sağlıklı dişlere işlem yapmak gerekmez.
  • Diş eksikliği hareketli protez ile giderildiğinde bu hareketli protez dokulardan destek aldığı için az veya çok protezde hareketlilik meydana gelir.
  • Hareketli protezler ağızda doluluk hissi oluştururken implant üstü sabit bir protez sadece kaybedilen dişin dokusunu yerine koyar.
  • Tam dişsiz hastalarda özellikle alt çene protezlerinde hareket etme şikayetine sık rastlanır. Kemik kaybı arttıkça protez desteği azaldığı için hasta konforunda düşüş meydana gelir. İmplant üzerine yapılan protezlerle bu hareketlilik giderilir.
  • Çiğneme gücü geri kazanılır.
  • Hareketli protezler kişinin psikolojisini olumsuz etkiler, kendisini yaşlı hisseder. Sabit dişlere sahip olmak kişinin kendisini genç hissetmesini sağlar.

Diş implant İşlemi Ardından Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir? 

  • İmplant uygulamalarından sonra yan etki beklentisi oldukça düşüktür.
  • Kullanılan titanyum vücutla biyolojik olarak uyumlu olduğu için alerjik reaksiyon beklenmemektedir.
  • Hastanın herhangi bir sistemik hastalığı yoksa implant uygulamalarında başarı oranı oldukça yüksektir. Eğer herhangi bir sistemik hastalığınız varsa bunları hekiminizden gizlememelisiniz.
  • Geçmişte kullanılan bazı ilaçların vücuttaki etkisi uzun yıllar devam edebildiğinden kullandığınız ilaçlar ile ilgili hekiminize detaylı bilgi vermeniz büyük öneme sahiptir.

İmplant Uygulamasının Ömrü Ne Kadardır?

İmplantlar da dişlerimiz gibidir. İmplantların 25 yıl hatta daha uzun süre hizmet etmesi beklenir ancak eğer ağız hijyenine dikkat edilmezse implantlar da dişler gibi kaybedilir. 

İmplant Neden En İyi Alternatiftir?

  • Tam dişsizlik durumlarında ve bir bölgede azı dişi kalmadığı durumlarda sabit protez kullanma imkanı sunar.
  • Diğer dişlerin işlem görmesi gerekmeden kaybedilen dişin yerine konulması sağlanır.

İmplant Fiyatları 2022 Yılında Ne Kadar?

İmplant ve protez planlaması kişiye göre yapılması gerektiği için tek başına implant tedavisi ücreti doğru bir fikir vermeyecektir. 

Türkiye diş hekimleri birliğinin fiyat tarifesinde ‘’Kemik İçi İmplant (Tek Silindirik İmplant Ücreti Hariç)’’ – KDV dahil 4090 TL olarak belirlenmiştir. Kliniğimizde uygulanan tedavi ücretlerini öğrenmek için bizimle iletişime geçiniz