Protez diş tedavisi, kaybedilen dişlerin ve diş dokularının bireye tekrar kazandırılarak yüz estetiğinin, çiğneme fonksiyonunun, konuşma fonksiyonunun (fonasyon) geri kazanılmasını sağlayan tedavidir.
Protez diş tedavileri hareketli protezler ve sabit protezler olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır. Hareketli protezler istenildiğinde çıkartılıp geri takılabilen protezleri ifade eder. Sabit protezler ise hasta ağzına simante edilir (yapıştırılır). Sabit protezler hasta tarafından çıkartılamayan protezlerdir.
Kuron protezleri çürük ya da kırık sebebiyle diş yapısında büyük harabiyetlerin olduğu durumlarda uygulanır. Dişi çepeçevre sararak dişin yapısal bütünlüğünü sağlamak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlerde yapısal bozukluklar olduğunda, estetik olarak dişlerin görünümünün beğenilmediği durumlarda da kuron protezler uygulanmaktadır. Günümüzde yeni materyallerin geliştirilmesi ve adezyon (yapışma) tekniklerinin gelişmesiyle inlay, onlay, endokron, lamina gibi restorasyon seçenekleri kuron protezlerine alternatif olmaktadır.
Kuron protezlerinin yapılması için dişin, protez materyaline yeterli alanı açacak miktarda (1,5-2 mm) kadar kesilmesi gerekmektedir. Diş hazırlandıktan sonra ölçü alınarak laboratuvarda ya da cad-cam sistemlerinde kuron hazırlanır. Hazırlanan kuron dişe yapıştırılır (simante edilir).
Köprü protezleri eksik diş varlığında tercih edilebilecek bir tedavidir. Eksik olan dişin önündeki ve arkasındaki dişler kuron restorasyonu yaparken olduğu gibi kesilerek küçültülür. Eksik dişin yerine bir gövde yapılarak diğer dişlerin kuronuna bağlanır. Bu şekilde eksik olan diş, yanındaki dişlerden destek alınarak yerine konulmuş olur.
Zirkonyum kaplama ismi altyapı olarak kullanılan zirkonyum metalinden gelmektedir. Zirkonyum ile beyaz – diş rengine sahip bir altyapı üretilir. Altyapı üzerine porselen eklemesi yapılır. Zirkonyum ışık geçirgenliğine sahip bir materyal olduğu için yapılan dişler de tıpkı doğal dişler gibi ışık geçirgenliğine sahip olur ve daha estetik görünür.
Kaplama materyalinde altyapı olarak krom-nikel alaşımı bir metalin kullanıldığı kaplama çeşididir. Altyapı rengi siyah - gri renkte olmaktadır. Bu siyah - gri rengin maskelenmesi için porselen ilave edilmeden önce opak bir örtücü kullanılmaktadır. Üzerine porselen eklemesi yapılarak metal destekli porselen kaplamalar elde edilir. Üzeri porselen ile kaplandığı için metal alaşımı dışarıdan görülmemektedir.
Yapımında güçlendirilmiş porselenler kullanılmaktadır. Bu sayede bir altyapıya ihtiyaç duyulmaz. En iyi estetik sonuçların alındığı kuron materyalidir.
Dişlerin şekil ve yüzey bozukluklarının düzeltilmesi, bazı çapraşıklıkların giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, beyazlatma ile sonuç alınamayan koyu renkli dişlerin renklerinin değiştirilmesi için kullanılabilen ve bunları yaparken sağlam diş dokusuna en az müdahale edilen tedavi şeklidir. Sağlam diş dokusuna hiç dokunulmaz ya da minimum miktarda aşındırma yapılır. Yaprak gibi çok ince porselenler diş yüzeyine yapıştırılarak tedavi tamamlanır.
Hareketli protezler tam dişsizlik ve kısmı dişsizlik durumlarında uzun yıllardır bilinen ve kullanılan bir protez çeşididir.
Tam dişsizlik durumunda kullanılan tam (total) protezler yalnızca dokulardan destek alarak tutunurlar. Üst çenede yapılan tam protezlerde tutuculuk problemine rastlanması çok nadirdir. Alt çenede yapılan protezlerde ise dil, dudak ve yanak hareketleri protezi hareket ettirme eğiliminde olur. Uzun yıllar tam protez kullanan bireylerde zamanla meydana gelen kemik kaybı neticesinde alt tam protezler artık dokulara tutunamaz hale gelir. Bu problemlerin çözümüne implant üstü protezleri anlatırken değineceğiz.
Kısmi dişsizlik durumlarında kullanılan bölümlü protezler hem dokulardan hem de kalan dişlerden destek alarak tutunurlar. Dişler üzerine açılan tırnak yuvaları ile ve kroşeler ile kalan dişlerden desteklik sağlanır. Hareket problemleri tam protezlere göre oldukça düşük olsa da çiğneme esnasında protezlerin dokuya gömülmesi hissiyatı olacaktır.
Hareketli protez kullanan bireylerde zamanla protez stabilitesi düşmekte ve bu durum yaşam konforunu olumsuz etkilemektedir. Ayrıca hareketli protezler dokulardan destek alabilmek için ağız dokularını büyük oranda sarmaktadır. Bu durum bazı bireylerde ağızda çok fazla doluluk hissiyatı oluşturabilmekte ve proteze alışamama sorununu beraberinde getirmektedir. İşte bunun gibi durumlarda implant destekli hareketli protezler tercih edilebilmektedir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen implantlara topuz tutuculu, locater tutuculu ya da bar destekli protezler yapılarak hareketli protezler implantlara bağlanmış olur. Bu protez tipine halk arasında çıtçıtlı protez de denilmektedir. İmplantlara bağlanan protezler sayesinde protezlerdeki hareket etme problemleri giderilirken çiğneme kuvveti de artırılır. Ağız dokularının çok fazla örtülmesi de gerekmediğinden klasik hareketli protezlere göre daha konforlu bir kullanım sunar.
Kaybedilen dişlerin implant üstü kuron – köprüler ile yerine konulduğu protezlerdir. İmplantın üzerine takılan abutmentlara sabit protez dişler yapılır. Yapıştırılarak takılan (simante) ve vidalanarak implanta bağlanan tipleri vardır.
Güncel çalışmalar implant üstü vidalı sabit protezlerin simante protezlere göre uzun vadede daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olduğunu göstermektedir.
Diş eksikliği olan bireylerde, dişlerinde şekil ve yapı bozuklukları olan bireylerde, dişlerinde büyük madde kaybı olan bireylerde diş protezi uygulanır.
Sabit protezlerin kullanımında doğal dişlere göre herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.
Hareketli protez kullanımında ise ön dişlerle mümkün oldukça ısırma yapılmamalıdır. Ön dişlerle ısırma hareketi protezin arkasını kaldırıcı yönde kuvvet oluşturur. Hareketli protezler ile çiğneme yapılırken sağ ve sol tarafta eşit şekilde çiğneme yapmak protezinizi daha rahat kullanmanızı sağlar.
Sabit protezler tıpkı doğal dişler gibi diş fırçası ile fırçalanarak temizlenir. Doğal dişlerde olduğu gibi diş ipiyle ara yüzlerin temizliği sağlanabilir. Farklı olarak köprü protezlerinin gövde altlarının da temizliğine dikkat edilmesi gerekir.
Hareketli protezler ise yemeklerden sonra çıkartılıp sabun ve su ile yıkanmalıdır. Bölümlü protez kullanılıyor ise proteze destek olan dişlerin hijyenine özen gösterilmelidir, düzenli fırçalanmalıdır. Hareketli protezler gece yatmadan önce çıkarılmalı; diş fırçası ile fırçalanarak temizlenmeli, gece boyunca su dolu bir kapta bekletilmelidir. Protezlerin fırça ile temizlenmesinden sonra protez temizleyici tabletlerden faydalanılabilir.
Total protez tam protez olarak da anılır. Tam dişsizlik durumunda yapılan hareketli protez çeşididir. Ağız içi dokulardan destek alarak fonksiyon görürler.
Parsiyel protez bölümlü protez olarak da anılır. Kısmi diş eksikliklerinde yapılan hareketli protez çeşididir. Ağız içi dokulardan ve doğal dişlerden destek alarak fonksiyon görürler.
Kliniğimizde uygulanan protez tedavisi ücretlerini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
© All Rights Reserved - 2024