Diş estetiğinin popülerliği günümüzde bir hayli artmıştır. Dişlerimiz dış görünüşümüzü büyük oranda etkilemektedir. Dişlerinin görünümünden memnun olmayan bireyler için uygulanan tedavileri estetik diş hekimliği uygulamaları kapsamında değerlendiriyoruz.
Diş estetiği uygulamaları dişlerdeki şekil bozukluklarının, yüzey bozukluklarının, çapraşıklık, ayrıklık durumlarının tedavi edilmesini; diş eksikliklerinin giderilmesini, ortodontik tedavileri, diş beyazlatma işlemlerini, estetik dolguları, dental implant tedavilerini, diş eti tedavilerini, gummy smile tedavilerini kapsamaktadır.
Ön dişler arasında bulunan ayrıklıklar dişlerin estetik görünümünü etkilemektedir. Diastemaların büyüklüğüne ve dişlerin durumuna göre farklı yöntemler tercih edilmektedir.
Estetik diş dolguları ile tek seansta boşlukların kapatılması mümkündür. Bu alanda tecrübeli hekimler tarafından uygulandığında doğal dişten ayırt edilemeyecek kadar iyi bir uyum sağlanır ve estetik bir görüntü elde edilir.
Ortodontik tedavi (tel tedavisi) ile dişlerin konumları düzeltilerek dişler arasındaki ayrıklıklar kapatılır.
Lamine tedavileri ile dişler üzerinden çok az aşındırma yapılarak ölçü alınır. Laboratuvarda hazırlanan porselen lamineler (yaprak porsleneler) dişler üzerine yapıştırılarak dişler arasındaki boşluklar kapatılır ve estetik bir görünüm elde edilir.
Veneer kron (kaplama) tedavisi ile dişler kaplanarak dişler arasındaki ayrıklıklar kapatılabilir. Bu işlemde diş yüzeyi tamamen kesilerek küçültülür ve kaplama materyali için yer sağlanır. Dişlerde aşırı madde kaybı olan durumlarda, diş minesinde yapısal bozukluklar olan durumlarda tercih edilir.
Dişlerine ışıltılı bir görünüm katmak isteyen bireylerin tercih ettiği bir uygulamadır. Bu işlem için diş üzerinde pırlanta için bir oyuk açılmasına gerek yoktur. İstenildiği zaman dişlere zarar verilmeden çıkartılabilir. Pırlantaların yapıştırılması için diş dolgusu yapımında kullanılan malzemeler kullanılır. Bu malzemeler vücutla biyolojik olarak uyumludur.
Dişlerimiz yarı geçirgen bir yapıya sahiptir. Ağız içi sıvılarda çözünmüş halde bulunan renklendirici maddelerin etkisi ile zamanla diş renklerinde sararmalar görülür. Bu renklenmelerin giderilmesi için diş beyazlatma (bleaching) uygulaması yapılır.
Bleaching uygulamasında diş yüzeyi temizlendikten sonra beyazlatma ajanı diş yüzeyine uygulanıp beklenir. Dişte renklenmeye neden olan pigmentler bleaching ajanı ile okside edilerek diş renginin beyazlaşması sağlanır.
Lamine veneer ya da yaprak porselen olarak da anılan bu tedavinin bu şekilde anılmasının sebebi diş yüzeyinden çok az aşındırma yapılarak ya da hiç aşındırma yapmadan çok ince bir porselen uygulanmasıdır. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları, çapraşıklıklar, eğrilikler bu tedavi ile düzeltilebilmektedir. Yaprak porselen uygulamasında öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilir. Tedavinin uygulanabilir olduğuna karar verilirse fotoğraflar alınarak ve ölçü alınarak başlanır. Fotoğraf ve ölçü üzerinde planlama yapılır ve bir mock-up hazırlanarak tedavi sonucunda beklenen durum dişlere dokunulmadan hastaya gösterilmiş olur. Hazırlanan mock-up rehberliğinde dişlerde aşındırma yapılması gereken yerler gerekli miktar kadar aşındırılarak diş restorasyona hazır hale getirilir. Ardından laboratuvara gönderilmek üzere bir ölçü alınır. Laboratuvardan gelen yaprak porselenler ağızda kontrol edilir, uyumlarında bir problem yoksa yapıştırma aşamasına geçilir. Yapıştırma aşaması bu tedavinin en hassas kısmıdır çünkü bu aşamada oluşacak bir hatada lamineler kırılabilir, oturmayabilir, yapıştırıcı siman artıkları gözden kaçarsa diş eti problemleri meydana gelebilir.
Gülüş tasarımı hastaya yeni bir gülüş kazandırılan tedavilerdir. Birden fazla tedaviyi içeren bir tedavi disiplinidir. Gülüş tasarımı için diş beyazlatma, ortodontik tedavi, kron – köprüler, dental implant uygulamaları, estetik dolgular, lamina, diş eti tedavileri gibi tedavilere başvurulur.
Dişlerdeki eğrilikler, çapraşıklıklar, şekil bozuklukları gülüş tasarımı ile düzeltilir. Dişler ve diş etlerinin uyumu düzenlenir. Estetik görüntü düzeltilirken fonksiyon da düzeltilir.
Diş estetiği uygulamalarında öncelikle bireyin beklentisi tam olarak anlaşılmalıdır. Detaylı bir klinik muayene ve gerekli ise radyolojik muayene ile mevcut durum tespit edilir. Fotoğraflar çekilir, gerekli ise ölçü alınarak bir mock-up çalışması yapılır. Mock-up ile tedavi bitiminde alınacak sonuç önceden tespit edilmiş olur.
Direk veya indirekt yöntemle hangi tedavi yapılacaksa tedavi süreci buna göre değişkenlik gösterir.
Direk uygulama yapılan tedavilerde aynı seansta işlem tamamlanır. Yapılacak tedaviye göre birkaç saat içinde uygulama tamamlanmış olur.
İndirekt bir uygulama yapılacaksa (lamina ya da kuron gibi) restorasyonun hazırlanma süresine göre 2-3 gün gibi bir sürede tedavi tamamlanır. Bu aradaki süreçte hastaya geçici bir restorasyon yapılır.
Diş estetiği tedavileri hastanın beklentisine, yaşına, mevcut dişlerinin sağlık durumuna, cinsiyetine ve yüz tipine göre planlanır.
Diş estetiği uygulamaları oldukça geniş kapsamlı tedavilerdir. Fiyatlar uygulanacak tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Muayene sonrasında uygulanacak tedavilerin fiyatları hakkında bilgi verilmektedir. Fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş estetiği uygulamaları çoğunlukla 2. Küçük azı dişlerine kadar olan bölgeye kadar uygulanır. Estetik ve fonksiyonun birlikte sağlanması gerektiği için hangi dişlere uygulama yapılacağı muayene sonucunda belirlenmektedir.
Diş estetiği uygulamalarında yapılan tedavilerin uzun vadeli sonuçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Dişlere direkt veya indirekt bir restorasyon yapıldığında yapılan restorasyonun diş eti ve mevcut diş dokusu ile uyumlu olması çok önemlidir. Uyumsuz restorasyonlar diş etleri başta olmak üzere periodontal dokulara ciddi zararlar vermektedir.
Diş estetiği uygulamalarında estetikle birlikte fonksiyonun sağlanmasına dikkat edilir.
Dişlerin görünümü kişinin yaşına, yüz tipine, cinsiyetine vb. dikkat edilerek belirlenir.
© All Rights Reserved - 2024