Restoratif diş tedavisi kaybedilen diş dokularının aslına uygun olarak, doğal olanı taklit edecek şekilde yeniden oluşturulmasıdır. Restoratif diş tedavisinde kullanılan çeşitli malzemeler vardır. Kaybedilen dokunun miktarına ve yerine göre uygun olan materyal seçilir.
Dişlerinde restorasyon gereksinimi olan herkes tercih edebilir. Restorasyonu sınırlandıracak etkenler oldukça sınırlıdır.
Bunlar;
Dişin kemik desteğini kaybetmesi nedeniyle restore edilmesinin faydasız olacağı durumlar.
Restore edilemeyecek kadar aşırı madde kaybı olan, çürük seviyesinin diş etinin çok altına indiği ve bu sebeple biyolojik aralığın korunamayacağı durumlar.
Hastanın hassas prosedürlere uyum sağlayamayacak durumda olması. (Çok yaşlı, bedensel ya da zihinsel engelli olması, yaşı çok küçük olması, tedaviyi reddetmesi gibi durumlar. Bu durumlarda genel anestezi ya da sedasyon uygulamaları bir seçenek olabilir.)
Diş çürüğü sebebiyle restoratif tedavi uygulanacaksa gerekli görülürse öncelikle lokal anestezi yapılır. Ardından çürük diş dokusu temizlenir. Kalan mine dokusunda desteksiz kalmış, kırılabilecek alanlar varsa bunlar elimine edilir. Uygun görülen restorasyon materyali ile çürük kavitesi doldurulur. Materyal seçimine göre dolgu aşamasında farklılıklar vardır.
Lamine uygulamalarında ise öncelikle bir ölçü alınarak mock-up uygulaması yapılır. Burada amaç mevcut dişler üzerinde yapılabilecek değişikliğin sınırlarını önceden görmek, hasta isteği doğrultusunda gülüş tasarımını planlamaktır. Bu aşamadan sonra diş yüzeylerine uygulanacak yaprak porselene gerekli alanı açmak maksadıyla diş yüzeyinden 0.3-0.5 mm aşındırma yapılır, yaprak porselenin uygulanacağı yüzey hazırlanır. Laboratuvarda hazırlanan porselenler hassas prosedürlerine dikkat edilerek diş yüzeyine yapıştırılır.
Diş dolguları doğrudan ağız ortamında şekillendirilen (direkt) ve ölçü alındıktan sonra laboratuvarda hazırlanıp dişe yapıştırılan (indirekt) olarak temelde iki kısma ayırılırlar. Direkt dolgu materyalleri kompozit, kompomer, rezin modifiye cam iyonomer, amalgam olarak sayılabilir. İndirekt dolgu materyalleri ise kompozit, güçlendirilmiş tam porselen, altın alaşımları gibi materyallerden üretilir.
Amalgam dolgular metal içerikli dolgulardır. İçeriğinde bakır, gümüş, kalay, çinko metalleri ile cıva bulunur. İçeriğindeki cıva sebebiyle bazı çevrelerce zararlı olduğu düşünülse de 150 yıllık geçmişine rağmen amalgam dolgu içeriğindeki cıva ile ilişkili olduğu ispat edilebilmiş bir hastalık bulunmamaktadır. Günümüzde kullanımı oldukça azalmış olmakla birlikte bazı durumlarda tercih edilmektedir.
Kompozit terimi havacılık, inşaat gibi alanlarda da kullanılan bir terimdir. Farklı özellikte bileşenlerin birleştirilerek daha iyi özellikler gösteren yeni materyaller oluşturulduğu karışımlara kompozit malzeme denilmektedir.
Kompozit dolgular rezin matriks içerisinde cam ve kuvars kristalleri içeren dolgu materyalleridir. İçerisinde renk pigmentleri de bulunduğundan diş rengine uyumlu olacak şekilde farklı renklere sahip olarak üretilirler. Bu sayede kaybedilen diş dokularının estetik olarak restore edilmesine imkan sağlarlar.
İnley-onlay dolgular bir indirekt dolgu çeşididir. Diş yüzeyi hazırlandıktan sonra ağızdan ölçü alınarak laboratuvarda ya da cad-cam cihazlarında üretilirler. Bu dolgu türü genellikle büyük madde kaybı olan dişlerin restore edilmesinde tercih edilir.
Estetik dolgu – bonding olarak anılan uygulamada kullanılan materyaller kompozit dolgulardır. Dişler arasındaki boşlukların kapatılması, yüzey yapısı bozulmuş dişlerinin yüzeyinin restore edilmesi, renklenmelerin giderilmesi, dişlerdeki kırıkların restore edilmesi estetik dolgularla mümkündür.
Avantajları:
Lamine veneer ya da yaprak porselen olarak anılan bu tedavinin bu şekilde anılmasının sebebi diş yüzeyinden çok az aşındırma yapılarak ya da hiç aşındırma yapmadan çok ince bir porselen uygulanmasıdır. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları, çapraşıklıklar, eğrilikler bu tedavi ile düzeltilebilmektedir. Yaprak porselen uygulamasında öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilir. Tedavinin uygulanabilir olduğuna karar verilirse fotoğraflar alınarak ve ölçü alınarak başlanır. Fotoğraf ve ölçü üzerinde planlama yapılır ve bir mock-up hazırlanarak tedavi sonucunda beklenen durum dişlere dokunulmadan hastaya gösterilmiş olur. Hazırlanan mock-up rehberliğinde dişlerde aşındırma yapılması gereken yerler gerekli miktar kadar aşındırılarak diş restorasyona hazır hale getirilir. Ardından laboratuvara gönderilmek üzere bir ölçü alınır. Laboratuvardan gelen yaprak porselenler ağızda kontrol edilir, uyumlarında bir problem yoksa yapıştırma aşamasına geçilir. Yapıştırma aşaması bu tedavinin en hassas kısmıdır çünkü bu aşamada oluşacak bir hatada lamineler kırılabilir, oturmayabilir, yapıştırıcı siman artıkları gözden kaçarsa diş eti problemleri meydana gelebilir.
Avantajları:
Dezavantajları:
Diş aşınmaları abrazyon, atrizyon, erozyon, abfraksiyon olarak dörde ayrılır.
Abrazyon sert ve hatalı diş fırçalama, fazla miktarda ay çekirdeği yemek, dişlerle iğne – çivi tutmak gibi etkenler sonucu diş harici sebeplerle oluşan aşınmalardır. Vakaya göre estetik dolgularla (bonding) ve lamine veneerlerle giderilebilir.
Atrizyon dişlerin birbirine sürtmesi sonucu oluşan aşınmalardır. Diş gıcırdatma-diş sıkma alışkanlıkları sebebiyle, tek taraflı çiğneme alışkanlığı sebebiyle oluşurlar. Vakaya göre tedavi seçenekleri vardır.
Erozyon asit etkeni sonucunda oluşan aşınmalardır. Limon yemek, kola gibi asitli içeceklerin aşırı tüketilmesi, reflü ve sık sık kusma sonucu mide asitinin ağıza gelmesi sonucu oluşurlar. Vakaya göre tedavi seçenekleri vardır.
Abfraksiyon kole bölgesi (diş eti sınırı) aşınmış dişlerin çiğneme kuvvetleri ve bruksizm (diş sıkma) neticesinde kole bölgesinde meydana gelen kırılmalardır. Vakaya göre tedavi seçenekleri vardır.
Diş beyazlatma tedavisi dişin iç renginde oluşan sararma-kahverengileşmenin giderilmesini sağlayan bir tedavidir. Ofis tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Ofis tipi beyazlatma diş hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntemdir. Bu işlem için diş yüzeyi temizlendikten ve diş etleri izole edildikten sonra peroksit içerikli beyazlatıcı ajanlar diş yüzeyine uygulanırlar. Bu ajanlar sayesinde dişlerin yarı geçirgen yapısından içeri sızan renklendirici pigmentler oksitlenerek ağartılır ve dişin iç renginde açılma sağlanır. Beyazlatma işlemi 30 dk ile 1 saat arası sürer. Beyazlatma işleminden sonra hastanın diyetine dikkat etmesi gerekmektedir. Kişinin beslenme alışkanlıklarına göre beyazlatmanın etkisi 1 yıl kadar sürer.
Ev tipi beyazlatma genellikle ofis tipi beyazlatmanın ardından destekleyici olarak uygulanır. Hastadan ölçü alındıktan sonra kişiye özel bir plak hazırlanır ve ev tipi beyazlatma ajanı bu plağın içine uygulanıp ağza takılır. Ev tipi beyazlatmada kullanılan ajanın derişimi ofis tipine göre daha düşüktür.
Gülüş tasarımı bireyin çene-yüz kemikleri, dudaklar, diş etleri ve dişlerin ilişkilerini birlikte değerlendirerek yapılır. Çoklu disiplinlerin bir arada kullanıldığı bir tedavidir. Diş etlerinin tedavisi, çürüklü dişlerin tedavisi, ortodontik tedavi, diş beyazlatma, estetik dolgu (bonding), lamine veneer uygulamaları gülüş tasarımının bir parçasıdır.
Diş çürüğü dişlerin sert dokularının (mine, dentin, sement) çürüyerek sertliğini kaybetmesi durumudur. Çürümenin sebebi ağızda bulunan zararlı bakterilerdir. Şeker tüketimi ve dişler üzerinde bulunan plak bu zararlı bakteriler için besin ortamı oluşturur. Şekeri kullanan bakteriler asit salgısı oluştururlar. Oluşan asit dişlerin sert dokularını çözücü etki gösterir.
Çürükler diş yüzeyinde önce opak beyaz renkte bir görünüm oluşturur. Bu aşamada ağız hijyeni düzeltilirse bozulan doku kendini yenileyebilir. Ağız hijyeninde düzelme olmazsa çürük ve bakteriler dokularda daha derinlere iner. Zamanla kavitasyon (çukurlaşma) oluşur.
Zamanında fark edilmeyen çürükler ilerleyen zamanda dişlerde kırılmaya neden olur. Diş çürüğü ilerledikçe dişin pulpa dokusuna ulaşır ve şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Diş çürüklerinin erken teşhisinde düzenli diş hekimi muayenesi büyük öneme sahiptir.
Türkiye Diş Hekimleri Birliğinin rehber fiyat listesinde kompozit dolgu fiyatları KDV dahil 500 TL - 760 TL arasında, amalgam dolgu fiyatları 470 TL - 705 TL arasındadır.
Kliniğimizde uygulanan tedavi fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
© All Rights Reserved - 2024