Ramazan ayında oruçluyken ya da uzun süreli açlık durumlarında oluşan ağız kokusunun nedeni midenin boş kalması ve tükürük salgısının azalmasıdır. Mide ve bağırsaklar boş kaldığı için sindirim sisteminde bulunan bakterilerin oluşturduğu gazlar ağızda hafif bir kokuya neden olur. Bu durum normaldir.
Sindirim sisteminden gelen bu doğal koku haricinde eğer iftarda ya da sahurda soğan, sarımsak gibi kokulu yiyecekler yenildiyse bu tür gıdalar da ağızda koku yapacaktır. Koku yapıcı gıdaları sahurda tüketmemek ramazanda oruçluyken ağız kokusu oluşmasını azaltır. Kokuya neden olacak gıdaları başlıca sayacak olursak:
- Soğan sarımsak türü gıdalar
- Pastırma, sucuk vs.
- Başta peynir olmak üzere süt ve süt ürünleri
Ağız Kokusu Nedenleri
Oruçluyken oluşan ağız kokusu haricinde normal zamanlarda da bireyler ağız kokusu ile karşılaşabilir. Ağızda koku oluşmasının pek çok nedeni vardır.
- Ağız kuruluğu
- Ağızda kron - köprü (kaplamalar) varsa ve bunlar temizlenebilir şekilde tasarlanmamışsa
- Ağızda çürüklü dişler varsa
- Birey alkol veya sigara kullanıyorsa
- Dişler üzerinde diş taşı ve plak varsa
- Süt ve süt ürünleri çokça tüketiliyorsa
- Sindirim sistemi yetersizlikleri, reflü gibi rahatsızlıklar varsa
- Farenjit, tonsillit, sinüzit geçiren bireylerde
- Postnazal akıntısı olan alerjik bireylerde
- Kan değerlerini değiştirecek gut, şeker (diyabet), nefropati gibi hastalıklarda ağız kokusu görülür
- Adet, yumurtlama ve hamilelik döneminde ağız kokusu görülür.
- Akciğer enfeksiyonlarında da ağız kokusu oluşur. Tüberküloz, bronşit, zatürre, pnömoni, astım, bronkopnömoni, obstrüktif akciğer hastalıkları ağız kokusu sebebidir.
Muayene sonucunda yenilen içilen gıdalar dışında bir sebepten kaynaklı ağız kokusu tespit edildiyse öncelikle bu durumlar tedavi edilmelidir.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Ramazanda ağız kokusunu engellemek için sahur yapıldıktan sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Florürlü ve çinko içerikli bir diş macunu kullanılması tavsiye edilir. İyi bir diş fırçalama en az 3 dakika sürmelidir ve dişler fırçalandıktan sonra yanak ve dil yüzeyi de nazikçe fırçalanmalıdır.
Ağız gargaraları da ağız kokusunun önlenmesi ve azaltılmasında etkilidir ancak alkol içermeyen gargaralar kullanılmalıdır.
Buradaki bilgiler fikir vermek ve destek sağlamak içindir. Muayene, tanı, tıbbi tavsiye, konsültasyon ve teşhis yerine geçmez.